Workshops

René Jansen - Beeldend Kunstenaar

Workshop Stilleven.


Er wordt in dit land heel wat afgeschilderd. Je hoeft maar op het internet te kijken en je wordt overspoeld met afbeeldingen. Een groot deel bestaat uit stillevens. Maar heel vaak zie ik dat men weliswaar erg nauwkeurig is in het weergeven van de vorm, zelfs op het fotografische af, alsof dat het hoogst haalbare is, maar het heeft geen ziel, het is sfeerloos, kortom; het komt niet tot leven. Voorwerpen staan een beetje als los zand naast elkaar, zonder enig verband, zonder betekenis. In de meeste gevallen wordt de achtergrond als bijzaak gezien en dat is een grove denkfout. Achtergrond en voor grond zijn het toneel waarin de voorwerpen tot leven dienen te komen. Maar hoe doe je dat? Sleutelwoord in deze is licht. Zonder licht is er geen samenhang, geen sfeer en blijft het stilleven nietszeggend. Wil je een tip van de sluier zien oplichten? Schrijf je dan in voor de workshop stillevens schilderen via het contactformulier.


Datum: 23 maart 2019


De workshop is voor elk niveau omdat de lessen zijn gericht op persoonlijke begeleiding en je kiest je eigen techniek en neemt je eigen materiaal mee (aquarel, olieverf, acryl). De inzet is niet per definitie dat je met een af schilderij naar huis gaat maar wel dat je met een schilderskist vol tips, trucs en weetjes vertrekt. Na aanmelding ontvang je meer informatie.


Lokatie: P. Venemakade 39, 9605 PK Kiel-Windeweer

Lestijd: van 10.00 tot 16.00 uur.

Maximaal 4 deelnemers.

Kosten: € 95,- (incl. lunch)


“De tuin als interieur”.


Buiten schilderen, of zoals dat zo mooi heet: “en plein air” is hartstikke leuk. Het voegt iets extra’s toe aan iets dat je toch al graag deed. Het gevoel dat je buiten bent en omgeven wordt door je onderwerp  geeft een extra dimensie aan het schilderen. Alle zintuigen staan open en daardoor wordt het schilderen nog meer een belevenis. Binnen de beslotenheid van onze eigen tuin vind je de wereld aan onderwerpen. Een bezoekje aan mijn atelier is een mooie extra aanvulling op een leerzame en inspirerende dag.

Aanmelden kan via het contactformulier.


Datum: 15 juni 2019 (Mocht de regen met bakken uit de lucht komen dat prikken we een andere dag in juni/juli)


De workshop is voor elk niveau omdat de lessen zijn gericht op persoonlijke begeleiding en je kiest je eigen techniek en neemt je eigen materiaal mee (aquarel, olieverf, acryl). Ik geef je tips en trucs voor het beste resultaat. Na aanmelding ontvang je meer informatie.


Lokatie: P. Venemakade 39, 9605 PK Kiel-Windeweer.

Lestijden: van 10.00 tot 16.00 uur.

Maximaal 5 deelnemers.

Kosten: € 95,- (incl. lunch)


Workshop Portret Schilderen.


Het portret is waarschijnlijk het meest aansprekende onderwerp in de schilderkunst. Vreemd is dat niet. Je kijkt ten slotte naar een soortgenoot en daardoor voelen we een verwantschap die we bij een andere soort veel minder hebben. We registreren moeiteloos elke gelaatsuitdrukking en kunnen daar conclusies aan verbinden. Dat maakt ook meteen duidelijk dat het waarschijnlijk het moeilijkste onderwerp is waar je je als schilder aan kunt wagen. Moeilijk, maar ook boeiend. Want ondanks het feit dat een portret een complex gegeven is, blijft het ons mateloos intrigeren. Heb je zin om je eens een hele dag vast te bijten in deze materie, meld je dan aan via het contactformulier.


Datum: oktober 2019


De workshop is voor elk niveau omdat de lessen zijn gericht op persoonlijke begeleiding en je kiest je eigen techniek en neemt je eigen materiaal mee (aquarel, olieverf, acryl). Het is bijna onmogelijk om na één dag schilderen met een af schilderij naar huis te gaan, dat is dan ook niet het streven. Wel ga je naar huis met een schilderskist vol tips, trucs en weetjes.

Na aanmelding ontvang je meer informatie.


Lokatie: "De Smederij", de Vosholen 56, 9611 KS Sappemeer.

Lestijd: van 10.00 tot 16.00 uur.

Maximaal 8 deelnemers.

Kosten: € 95,- (incl. lunch)

Workshop Portret Tekenen.


Op weg naar een beter portret.


Zoals hierboven bij portret schilderen al is omschreven is het portret wellicht het meest populaire onderwerp maar echter ook het moeilijkst. We lijken allemaal heel erg op elkaar en toch zijn we ook weer zo verschillend. De verschillen zijn echter zo miniem dat iedere afwijking al gevolgen heeft voor de gelijkenis van de geportretteerde. Bij het schilderen heb je naast vorm en toon ook nog eens te maken met kleur en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Voor veel mensen zou het goed zijn om naast het schilderen ook veel te tekenen. Je hoeft je dan niet te bekommeren om de kleur, zodat je je volledig kunt concentreren op  vorm en toon. Dat dat ook nog lastig genoeg is zal niemand verbazen. Toch zijn er wel wat tips en handigheidjes die de weg naar een beter portret aanmerkelijk korter kunnen maken.  In de workshop: “op weg naar een beter portret” ga je niet alleen beter leren kijken, maar leer ik je vooral naar de juiste dingen kijken. De hoofdzaken van de bijzaken te scheiden, zodat je niet verzand in eindeloos gepriegel. Eerst het grote geheel en de verhoudingen goed op papier; dan de juiste toonwaarden in grote vlakken neerzetten en daarna pas eventuele detaillering.

Er wordt gewerkt met houtskool en/of grafiet potlood.

Geïnteresseerd? Meld je dan aan via het contactformulier.


Datum: 9 maart 2019


De workshop is voor elk niveau omdat de lessen zijn gericht op persoonlijke begeleiding.


Lokatie: "De Smederij", de Vosholen 56, 9611 KS Sappemeer.

Lestijd: van 10.00 tot 16.00 uur.

Maximaal 8 deelnemers.

Kosten: € 95,- (incl. lunch)